Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po městě bude jezdit pět nových autobusů a dva trolejbusy

Obnova vozového parku českobudějovické městské hromadné dopravy pokračuje i letos. Na základě dvou výběrových řízení, která proběhla v první polovině roku, bude na konci roku do Budějc dodáno pět autobusů a dva trolejbusy.

Nová vozidla, která ještě v letošním roce začnou jezdit v ulicích města, jistě potěší všechny cestující městské dopravy. Jedná se o moderní nízkopodlažní vozy, které umožňují snadné nastupování a vystupování a splňují všechny současné požadavky na cestování veřejnou dopravou.

Další navýšení počtu nízkopodlažních vozů v ulicích Českých Budějovic a blízkého okolí ocení nejen maminky s kočárky, vozíčkáři a hůře pohybliví cestující.

„Průběžná obnova vozového parku je velice důležitá a potřebná. Samozřejmě vyžaduje značné finanční prostředky, a proto jsme rádi, že se nám daří v nákupu nových autobusů a trolejbusů pokračovat. V tomto ohledu je nutné zmínit, že kupní cena našich nových vozů je jedna z nejnižších, jakých lze v současné době na trhu dosáhnout,“ zdůraznil ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku Jaroslav Ďuriš. Za všech sedm vozů zaplatí dopravní podnik 46,7 milionu korun.

U pěti nových autobusů se bude jednat o osvědčené typy Iveco Citelis 12M, což jsou nízkopodlažní vozy o délce dvanáct metrů s kapacitou až 100 cestujících, z toho 29 sedících. Vozy jsou vybaveny vznětovým motorem Cursor 8 splňujícím emisní normu Euro 5.

Dva nové trolejbusy budou znamenat pro České Budějovice novinku. Jedná se o osmnáctimetrové plně nízkopodlažní čtyřdveřové článkové trolejbusy Škoda 27 Tr s celkovou kapacitou až 167 cestujících a tento typ je do vozového parku dopravního podniku zařazován poprvé.

Výrobcem je plzeňská Škoda Electric ve spolupráci s firmou Solaris. Elektrická výzbroj je uložena v kontejneru na střeše vozidla, trolejbus disponuje asynchronním trakčním motorem. Komfort pro cestující zvyšují kromě plné nízkopodlažnosti vozidla také širší uličky mezi sedadly. Nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí takzvaného kneelingu, kdy se trolejbus může naklonit až k nástupní hraně zastávky.

Všechny nové vozy budou dodány na konci letošního roku. Provedeny budou v červeném barevném nátěru, který používá českobudějovický Dopravní podnik od konce loňského roku u všech nových a modernizovaných vozů.

Součástí vybavení bude výklopná plošina pro invalidní vozíky a samozřejmostí je elektronický palubní systém, který mimo jiné poskytuje cestujícím informace o trase a zastávkách.

Tisková zpráva
Foto: Zdeněk Kresa, www.plzensketrolejbusy.cz

Štítky MHD, Dopravní podnik města České Budějovice, nové autobusy a trolejbusy, České Budějovice, vozový park, dopravní společnost, Jaroslav Ďuriš, Škoda Electric, SOLARIS, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po městě bude jezdit pět nových autobusů a dva trolejbusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.